Това коментира  вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов. Той взе

...
Това коментира  вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов. Той взе
Коментари Харесай

От новия парламент зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo от Европа по ПВУ

Това коментира  вицепремиерът с сектор еврофондове Атанас Пеканов. Той взе присъединяване в конференция, отдадена на пътя на България и Румъния в Европейски Съюз, извършена в представителството на Европарламента в София.

 

" Следващите пари по проекта зависят от 12-те закона, които чакат и зависят от това дали Народното събрание ще ги одобри. Ако той не ги одобри, няма да подадем последващо искане за заплащане, което е за 724 милиона евро. Затова приканвам депутатите не да го оставят някакъв предстоящ миг, а да гледат още от първия ден тези 12 закона ", съобщи Пеканов.

Все още няма риск обаче за загуба на средства по ПВУ, защото периодите за подаване на искане до Европейска комисия, респективно за осъществяване на поетите задължения по траншовете, са индикативни. Все отново крайният период е 2026 година, която ще пристигна бързо, коментира още пред News.bg вицепремиерът с сектор еврофондове.

 

Върви и процесът по предоговаряне на Плана за възобновяване в частта с уговорките ни в областта на енергетиката, целящ удължение на живота на въглищните ТЕЦ-ове. Неясно обаче по какъв начин.

 

" Както знаете, министър Христов (Росен Христов, министър на енергетиката) беше преди седмица в Брюксел. Там сподели за какво през предходната година бе съвсем невероятно да се реализиран някои от цените за ограничение на работата на въглищните централи. Сега процесът продължава по линия на проекта Repower EU - какви вложения ще се предложат и какви други различни задължения може да се предложат, в случай че не се извършват уговорките за въглищните централи. Процесът продължава. Следващата среща на министър Христов в Брюксел е на 21 април, след което ще забележим по какъв начин ще продължи процеса ", сподели още Пеканов.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР